Ablak a szépség: időre, kőre, nőre...

Újra "szóla" paraván (műterem mikrofon közelből)
Komiszár János - 1999

Vendég: Dr. SERES GÉZA fotóművész és
Dr. KÖVÉR JÓZSEF szobrászművész

 

A cikk folytatódik!
következő oldal

Komisszár János, a továbbiakban: K. J.: - Mindkét mai vendégem művész, és mindketten orvosok. Dr. Seres Géza fotókat, dr. Kövér József szobrokat készít.
Dr. Seres Géza, a továbbiakban Dr. S. G.: - Orvos vagyok, társadalom-orvostanból van szakvizsgám, és jelenleg a Hexal német gyógyszergyárat képviselem Hajdú-Bihar és Szabolcs-megyében orvoslátogatóként. Emellett fotózom.
Dr. Kövér József, a továbbiakban Dr. K. J.: - Orvos vagyok, másodállásban szobrász. Van három gyerekem, két lány és középütt egy fiú. Lili, Bence és Patrícia.
K.J.: - Voltál olyan kedves, bemutattad a családodat is, Géza viszont nem.
Dr. S. G.: - Három lányom van, Judit, Sára és Dóra Vera.
K.J.: - Csak a harmadiknak van két neve? Hogy lehet ez?
Dr. S. G.: - Igen. Nem tudtunk megegyezni a feleségemmel, én Verát szerettem volna, ő Dórát esküdött. Végül egy kompromisszumos megoldás született. Legyen mind a kettő.
K.J.: - Érdekes párhuzamok vannak az életetekben. A művész -és orvoslét mellett például az is, hogy szívesen választjátok alkotások témájává a nőt. Mit jelent számotokra a nő?
Dr. S. G.: - Azt hiszem ebben semmi különleges nincsen, minden férfit érdekel a nő. Legalábbis bizonyos szinten és vonatkozásban. Ez alól mi sem vagyunk kivételek. A nő archetípus is. Egyes pszichiáterek, pszichológusok szerint velünk született tudattartalmunk egyike, amivel már születésünk idején, valamilyen formában rendelkezünk. Hasonló téma, mint a sárkány, a boszorkány, amik általában a népmesékben is megjelennek.
K. J.: - Tündér is?
Dr. S. G.: - Igen. Az apa, az atya, a király figurái szintén az archetípusok közé tartoznak.
K. J.: - Uralkodnak felettünk?
Dr. S. G.: - Nem jobban, mint a legtöbb ember. Igyekeznek dominánssá válni a másik ember mellett. A nők is ugyanígy tesznek. Nem hiszem, hogy jobban, mint a férfiak egymás között.
K. J.: - Körbe vagy véve nőkkel. De megnyugtatlak, három lányom van és feleségem. Átérzem ezt a problémát.