Pertu Seres Gézával

Hajdú-Bihari Napló - Találkozások
Vitéz Ferenc - 1996. 04. 06

 

A cikk folytatódik!
következő oldal

Azt mondják, hogy mindenki számára a legszebben csengő magyar szó a saját neve. Te hogy vagy megelégedve a tieddel?
-Nekem tetszene, inkább az a gondom, hogy más nincs vele kibékülve. Hiszen a Gézát, csakúgy, mint a Lajost vagy a Bélát eléggé lejáratták. Minden kabarében így hívják a szerencsétlen, bugyuta férjeket.
-A saját neved tanít-e arra a (néha nem szolid) iróniára, ami felfedezhető a jellemedben? Honnan jön ez az irónia?
-Ez inkább abból adódik, hogy régen komolyan vettem saját magamat. Aztán rájöttem ennek enyhén túlzó voltára. Az irónia a véleményem árnyalásának lehetőségét nyújtja. Saját magamról is.
-A fotós szem miatt?
-Nem is tudom. Amikor fotózásról beszélnek, mást értenek rajta, mint amit én művelek. Nem is annyira montázsokat, mint inkább intsallációkat készítek. Nem a képen egyesítem direkt módon az elemeket, hanem a valóságban. A valóságot állítom össze, s aztán azt fényképezem le.
-Meg is mutattál egy készülő darabot. Ezen festett, időrágta hatásokat keltve, megdolgozott alumínium lemezen van egy már fotózott, táncmozdulatot mutató női akt, s rá van maratva egy gyerekrajz. Ez már nem is csak fotó-, ha nem szebb értelemben vett képzőművészet.
-Lehet, hogy az lenne az igazi kiállítási darab, de a fotóval, a technikával, a fény-árnyék hatásokkal, a csillogással még sok mindent hozzá lehet tenni.
-Azt mondtad, hogy a valóságból rakod össze a képet. De mégsem a valóságot, hanem már egyfajta alkotói, művészi szemtől és lélektől vezérelve létrehozott, műalkotásnak is felfogható insallációt fotózol. Ez már többszörös áttétel.
-Ez így igaz. De az embernek át kell járatnia magán az élményeket. Mintha ledarálnál egy kiló combot. Az első darálásnál még felismerhető az eredeti struktúra. Kétszer-háromszor átküldve ezen a technológián, aztán meg is főzve, a végeredmény az elkészítőről mond valamit, nem az állatról. Az aktot is le lehetett volna nagyítani, de az még kevés. Az én gondolatom még nincsen eléggé benne.