A szépség titka

Debrecen
Győrfi Lajos - 1998.

 

A cikk folytatódik!
Következő oldal

Két világ határán

Dr. Seres Géza fotóművész tűnődései

1949-ben született Nagylétán, nős, 3 lány édesapja. Villamos üzemmérnöki diplomát szerez, majd az orvostudományi egyetemet is elvégzi, ahol társadalom-orvostanból szakvizsgázik. Az ICN Alkaloida Rt. gyógyszerismertetője. Gimnazista kora óta fotózik, 1987 óta a Magyar Fotóművész Szövetség, 1993 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Vállalkozása, a Gráf Fotóstúdió 8 éve készít reklámfotókat, prospektusokat. Mintegy 20 éve szerepel egyéni és csoportos kiállításokon.

 

Mitől szép a nő? Mitől szép a táj, a tárgy? Mitől szép a szép? A szépség a racionalitás számára létező-e, vagy azon túli?
Kérdéseimre, kérdéseinkre a választ az utóbbival kezdve, én úgy gondolom, hogy a szépség a racionális tudaton túli minőség, de nem irracionális. Ahhoz, hogy a racionális tudjon kezdeni valamit az ilyen tapasztalatokkal, egy szellemi "szerszámot", egy hipotézist, egy "tudományt" kell kialakítania. Ezzel a problémát körülírja, befogja, mint a szerszámgépbe a munkadarabot, és megmunkálja, műveleteket végez rajta. A végeredmény a hétköznapi tudta által is kezelhető. Az erre vonatkozó szellemi "szerszámom" a filozófia, az esztétika, mint tudományok felől megítélve nagyon leegyszerűsítve hat, de számomra használható eredményt adott. Eredete: a tapasztalatom, az olvasmányaim (mások tapasztalatai), és ezeknek saját magamra szabása. Ha találkozom a szépséggel, nem zavarodok meg tőle, tudok vele mit kezdeni, hasznosítani. Valamilyen módon tudok hozzá viszonyulni.