Tündér táncol életet

Debrecen Újság - Mérték
Vitéz Ferenc - 2003. 03. 12

 

A cikk folytatódik!
Következő oldal

Új fotógaléria nyílt március elején Debrecenben, s a frissességet jelző szó többszörösen is szerepel a hírben: a kiállítótér az Újkerti Fotógaléria nevet kapta az Újkerti Közösségi Házban, a szakmai programozást pedig az ifjú kora ellenére is már számos hazai és nemzetközi sikert elért Debreceni Új Fotóműhely szervezi.

Rangos alkotások bemutatásával debütált a hely: dr. Seres Géza fotóművész mutatta be a Tündér-tánc című, fekete-fehér képekből álló sorozatát, tizenegy táncos tündérlányról huszonkét felvételt. Tünékenyek a lányok és a képek, valóban tündelények vonulnak előttünk végig két egymásra fotózott mozdulat között, felerősítve a mozgás dinamizmusát, ugyanakkor fel is oldva az erőt egy sejtelmes fátyolködben, meseerdő avarából s üde hajtásaiból ötvözve eggyé életet s halált.
A tündéreknek nincs nevük. Seres Géza hús-vér fantomjainak van: Eszti, Reni, Lizi, Zsuzsi, Zsófi, Marcsi, Hugi, Őbi, Kinga, Zita, Eni - ők a Modern Tánc-Játék Stúdió tagjai. Volt a művésznek egy korábbi sorozata is ugyanezekkel a lányokkal: akkor színpadi életet játszva próbálták a karakterükhöz megfelelő szerepet megtalálni. Most ki kellett lépni a szerepből, a természetben kellett természetesen viselkedniük, már amennyire tud természetesen viselkedni egy tündér. És ha már nevük is van, akkor címbe foglalás okán különböző karaktert feltételez a néző, a tündérek táncának tizenegy helyzetét és jellemét. De látunk-e vajon ennyi helyzetet?