Vizuális költészet

Bihari Napló – FOTO-ART GALÉRIA (Nagyvárad)

Sófalvi István fotóművész: Vizuális költészet
1993. 04. 14.

Az ember és a természet viszonyának egyik legfontosabb követelménye: az egyszerűség.

Seres Géza debreceni orvos-fotóművész ideális médium arra, hogy kifejezze a természet alkotásait: egyedi, utánozhatatlan és sohasem ismétlődő szerkezetét.

Sabattier-eljárással készített csendélet-fotói rajzos részleteinek szerkezetében a természet megnyilvánuló szépségét mutatja be saját eszközeiben és ábrázolásának tárgyában keresve és találva meg törekvéseinek létjogosultságát. Az objektivitás igénye fölé rendeli szemléletének, alkotó szubjektumának, látásmódjának érvényesítését. Nem annyira a kép megörökítésében inkább a kompozíció elemeinek elrendezésében éli ki alkotókedvét. Valamennyi témacsoport egy-egy motívum-repertórium.

Éles Csaba szavaival élve: „Jelen tárlata a közelmúlt terméséből: az 1990-92-es évek anyagából válogat. Imponálóan egységes, gondolati és szakmai tapasztalatokban gazdag képi világ ez. Szüntelenül variált vezérmotívuma a civilizáció és a természet értelmetlen, tragikus, csak veszteségeket szülő, gigászi küzdelme.”

Seres érezteti a fényképezés fontosságát is a kor emberének világképében, a modern művészet megújulására irányuló törekvésével. Képei az emberi képzelet mélyebben fekvő tartományában végbement művészi vallomások, a vizuális költészet legmegbízhatóbb eszközei.

Kiállított képeiben az emberi alkotóerő és képzelet jelképét tisztelhetjük.

A TELJES GALÉRIA ITT TALÁLHATÓ